27 Şubat 2016 Cumartesi

The End of the Shoguns and The Birth of Modern Japan

 


Japonya 16. Yüzyıla kadar kendi içine kapalı yaşamıştır. Daha sonralarda Çin ve Rusya’la tanışan Japonya’da çin alfabesi ve konfüçyanizm dini geleneksel doğadaki ruhlara tapma inancınının yerini almaya başlamıştır. Günümüzde Japonların 3 tane alfabeye sahip olmalarındaki en büyük sebeplerden biri çinlilerin alfabesini kullanmalarıdır. Eğer benim gibi japonca öğrenmeyi denediyseniz veya öğreniyosanız bunun ne kadar karmaşık ve zor bir şey olduğunun farkındasınızdır.

17-18. yüzyıla gelindiğinde ise batılı devletlerle (İngiltere, Fransa, ABD, Almanya) tanışmışlardır. Dönemin imparatorları batılılı devletlerle ticaret yapmaya ve topraklarını onlara açmaya başladığında Japonya’da modernleşme akımı başlamıştır. Bu akım kılık kıyafetten orduya kadar herşeyi değiştirmeye başlamıştır. Öncesinde Shogun’a bağlı samuraylardan oluşan bir orduya sahip japonya’da batılı silahlarla donatılmış modern bir ordu kurulmuştur. Bu orduyu Oda Nabugana kurdurmuşturç Modern silah kullanan bu ordunun başarısının sebebi erkenden bu silhları kulllanmya başlamasıdır. Ayrıca Japonya’da Hristiyanlık yayılmaya başlamıştır.

 19. yüzyılın sonlarında ise imparator Meiji tam anlamıyla modern ve geneneklerine sadık bir uygarlık kurmaya çalışsada japonya artık modernleşmiştir ve eski geleneklere sadık nüfus azınlık durumuna düşmüşlerdir. Modernleşmeye karşı gelen bu samuraylara karşı mücadele başlamıştır. Kılıçlarla ve yüzyıllardır kullanılan geleneklerin yerini ateşli silahlar almaya başlayınca Shogun ve samurayları birleşip direnişe geçtiler. “Silah bulundu mertlik bozuldu” sözü bu olayı ne kadar da güzel özetlemiş. Samuraylar bu şavaşı kaybettiler ama gelenkleri hala daha devam etmektedir.

Japon savaş sporlarını hepiniz biliyosunuzdur hatta belki benim gibi eğitimini alıyosunuzdur. O sporların kökenleri işte o samurayların hüküm sürdüğü  dönemlere aittir. Eğer bu sporlardan birisine ilgi duyuyorsanız bence bu kitabı kesinlikle okuyun. Japon kültürünün ne kadar ve nasıl değiştiğini ve samuray kültürüyle alakalı çok şey öğrenebilceğiniz ve öğrenirken eğlenceğiniz bir kitap olduğunu düşünmekteyim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder