25 Şubat 2016 Perşembe

Steve Jobs – Jim Corrigan Ceren Tuncer 9B

Ceren Tuncer
9B 134
Steve Jobs – Jim Corrigan
            Ailesi tarafından evlatlık verilen Steve Jobs’un biyolojik annesinin çocuğu alıcak aile için tek bir şartı vardı o da anne ve babanın üniversite mezunu olmasıdır. Steve’i almaya gelen ilk aile tamda istenilen adaylar olmasına rağmen son anda kız çocuk istedikleri için kara değiştirip Steve’i almamışlardır. Bir gün Paul ve Clara Jobs Steve için gelirler fakat onlarda üniversite mezunu değillerdir. Bunun üzerine aile Steve’i okutup üniversite mezunu yapacaklarının sözünü verir ve bu şart ile Steve’i ailelerine alırlar.
            Steve zor bir çocukluk zamanı geçirmiştir. Taşkın ve okula uymayan hareketleri onun başına çokça bela açmıştır. Steve’in öğretmeni onun okulda sıkıldığını düşünerek ona ileri seviye bir matematik kitabı vermiştir ve bunu yaparsa onu ödüllendireceğini söylemiştir. Steve anlaşmayı kabul etmiştir ve kitabı bitirmiştir. Bu yılın sonunda ise Steve’in okulu bir yıl atlayabileceği kararı verilmiştir. Steve Jobs eğer o öğretmeni olmasaydı belkide sonunun küçük yaşta hapishanede olabileceğini uzun yıllar boyu söylemiştir. Steve lisenin ilk yıllarda da okulda çıkça zorluklar çekmiştir. Ailesinin onu özel bir okula göndericek parası olmadığından aile başka bir yere taşınbarak Steve’in okulunu değiştirmiştir.
            1968’de Steve lise birinci sınıfta iken o zaman üniversite birinci sınıfta olan Stephan Wozniak – kısaca “Woz” ile tanışmıştır. Woz’da Steve gibi elektronik ve mekanikten hoşlanmaktaydı ve okul işleri saçma bulmaktaydı. Steve Jobs gelecekte Woz’dan “Mekanik ile ilgili benden daha çok şey bilen tek insan.” olarak bahsetmiştir. Woz ise Steve için “Mekanik hakkında hiç bir şey bilmiyor.” demiştir. 
            Steve ve Woz Steve’in babasının garajında buluşup bazı icatlar üzerinde çalışıyorlardı. Steve ve Woz ilk defa birlikte blue box yapmışlardır ve bunu satmaya çalışmışlardır. O zamanda çevrede olan fazla silahlı hırsızlar Steve ve Woz’u da bulmuşlardır ve bunun üzerine yaralanmamak için Steve blue box’u hırsızlara vermiştir ve o günden sonra bir daha blue box üzerine çalışmamışlardır.
            1972 yılında Steve o zamanlarda Pong oyunu ile çok meşhur olan Sunnyvale’de işe girmiştir. Şirket yeni oyunları “Atari” için yeni teknisyenler arıyorlardı ve görüştükleri bir isimde Steve Jobs’dı. Steve’den çok kısa bir zamanda oyunu programlayıp hazırlamasını istediler ve ona bunun karşılığında bolca ikramiye vereceklerini söylediler. Steve bunu hemen kabul edip yardım etmesi için arkadaşı Woz’u aradı ve eğer yapabilirlerse ikramiyesini onunla paylaşacağını söyledi. Dört gece boyunca durmadan çalışan ikili sonunda oyunu tamamladılar ve başarılı olup ikramiyeyi aldılar. Steve’e 5000 dolar ikramiye verilmesine rağmen Steve Woz’a sadece 700 dolar ikramiye aldığını söyleyerek onu paylaşmıştır. Woz’un bu olaydan uzun bir süre haberi olmamıştır. Bunu öğrenince çok üzüldüğünü fakat o işin ona çok fazla şey öğrettiğini söylemiştir.

            1976 yılında Steve ve Woz “Apple Computer” isminde bir şirket kurmak için kollarını sıvamışlardır. Şirketi kurmak için para ararlarken birkaç gün içinde Byte Shop mağazalarında satmak için Steve ve Woz’dan elli adet Apple bilgisayar istemiştir ve sonunda da onlara büyük miktarda para vereceğini açıklamıştır. Steve bir ekip kurarak bilgisayar yapımına başlamıştır. Son gün Steve elli tane devre tahtasını iletmiştir. Fakat şirket sahibi çok etkilenmemişti çünkü o tamamen bitmiş bir bilgisayar beklemekteydi buna rağmen Steve’e parasını verdi. İlk Apple bilgisayarı her ne kadar büyük bir başarıda olsa tahta kaplı ve modern görünmemesi nedeniyle Steve’i tatmin etmemişti. Steve için ilk bilgisayar eski bir yazar kasaya benziyordu. Bu bilgisayardan sonraki bilgisayarı sadece yani Apple II’nin sadece plastik kaplamadan ve siyah ile beyaz renklerinden oluşmasına karar verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder