İlber Ortaylı kitabı, kitaba giriş, geçmişi düşünerek anmalıyız , Osmanoğulları ve Halifelik , Tarih ve Osmanlı Tarihine yaklaşım, tarih bilinci Osmanlı ve son imparatorluk Osmanlı olmak üzere 6 bölüme ayırmış.
İlk bölümde Kitap imparatorluk niteliklerini, Osmanlının tarihini samimi bir dille çok iyi anlatıyor.Aynı zamanda o bölümde geçen konuya paralel olarak başka bilgilerde satır aralarında saklı. İlber Ortaylı kitapta önce bir devletin imparatorluk olabilmesi için gereken şeyleri anlatıyor, daha sonra sömürgecilik ve imparatorluğun farkını anlatıp sonlara doğru Osmanlı tarihini anlatıyor.Kitap süresince Osmanlı ile diğer devletleri kıyaslayarak okuyucunun zihninde olayın daha net canlanmasını sağlıyor.
İkinci bölüm olan Geçmişi düşünerek anmalyız'da, kitap imparatorluk niteliklerini, Osmanlının tarihini samimi bir dille çok iyi anlatıyor.Aynı zamanda o bölümde geçen konuya paralel olarak başka bilgilerde satır aralarında saklı. İlber Ortaylı kitapta önce bir devletin imparatorluk olabilmesi için gereken şeyleri anlatıyor, daha sonra sömürgecilik ve imparatorluğun farkını anlatıp sonlara doğru Osmanlı tarihini anlatıyor.Kitap süresince Osmanlı ile diğer devletleri kıyaslayarak okuyucunun zihninde olayın daha net canlanmasını sağlıyor.
Üçüncü bölümde Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri anlatılmış.
II.Abdülhamid’den sonraki dönem ve yıkılış, halifeliğin kaybedilişi ve Kurtuluş Savaşına kadar olan dönem konu alınmış. İlber Ortaylı bunları anlatırken en ufak detaylara girmiş, okuyucuyu her konuda bilgilendirmekten kaçınmamış.Ve en önemlisi yaşanan bütün o karışık olaylara her zaman objektif bakmış, görüş olarak hiçbir tarafa kaymamış.
Kitabın 4. yani tarih ve Osmanlı Tarihine Yaklaşım bölümünde İlber Ortaylı tarih biliminin geçmişini ve anlamlarını açıklıyor.Bir tarihçinin nasıl olması gerektiğini anlatıyor.Birinci elden ve ikinci elden kaynakların farkını anlatıyor.Osmanlı’nın tarihçilik geçmişini ve tarih yazıcılığını anlatıyor.
5. bölümde tarih bilinci önemli bir konu.Diğer milletler ile bizi kıyaslayarak tarih bilincini somut bir şekilde okuyucuya vermiş.Diğer milletlerin bütün dünya tarafından bilinen çok önemli tarihçilerinin olduğunu, bizim ise son dönemlere kadar göze çarpan bir tarihçimizin olmadığını ve bu yüzden toplumun tarih bilincinin gelişmediğinden bahsediyor.
Son bölüm olan Son İmparatorluk Osmanlı bölümünde imparatorluk olmanın özelliklerini sayan İlber Ortaylı, Osmanlı’nın son üniversal imparatorluk olduğunu söylüyor.Aynı zamanda büyük imparatorluklar olan Bizans ve Roma imparatorlukları hakkında da bilgi verir.İki Roma vardır tezinin yanlış olduğunu savunan yazar, aslında üç Roma’nın olduğunu üçüncüsünün de Osmanlı İmparatorluğu olduğunu söyler.Son olarak da «Byzantium» yani Bizans kelimesinin aslında Osmanlı düşmanı Alman bir tarihçi tarafından uydurulduğunu Bizanslıların kendilerine Romalı dediklerini aktarır.
Sonuç olarak kitap boyunca Osmanlı tarihini ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki tarih yazıcılığını kombinleyerek çok güzel bir şekilde İlber Ortaylı,okuyucuyu çok sıkmadan satır aralarına ufak ilgi çekici bilgiler koyarak oldukça güzel ve eğlenceli bir tarih kitabı yazmış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder