21 Şubat 2016 Pazar

Acımasız Krallar ve Zalim Kraliçeler

İnsan topluluklarının geçmişte meydana getirdikleri olayları, birbirleriyle olan ilişkilerini, sosyal ve ekonomik durumlarını, yer ve zaman göstererek, sebep sonuç ilişkileri içerisinde, belgelere dayalı olarak, objektif bir biçimde inceleyen sosyal bilim dalına tarih denir. 

Fazlasıyla uzun bir tarihe sahip olan İngilizlerin yönetim biçimi anayasal monarşidir. En üstte aynı zaman da devlet başkanı olan kral veya kraliçe bulunur. Şu an İngiltere'de devlet yönetiminin başında Kraliçe II. Elizabeth bulunmaktadır. Ancak bugünün İngiltere'sinde kraliyet ailesinin varlığı semboliktir. Yani devlet yönetiminde bağımsız hareket etmeleri söz konusu değildir. Bugün İngiltere'de bir kraliyet ailesinin bulunma amacı yıllardan beri süregelmiş bir geleneği bozmamaktır. Kraliyet ailesi ülkeyi temsil etmek için vardır, yönetmek için değil. Ancak zaman zaman kraliyet ailesinin ülke yönetimi konusunda fikir beyan ettiği de olmaktadır.

Sadece birçok probleme değil, ölüme ve yaşama arasındaki belirsiz çizgiyi oynatan kraliyet ailesi, günümüzde en popüler olan kraliyet ailesi olarak nitelendirilmektedir. Uzun yıllar boyunca br çok zalim kral ve kraliçeyi bünyesinde bulunduran İngiliz kraliyet ailesi, tarihleriyle insanaları şaşırtmaya devam etmektedir. Bazı örnekler vermek gerekilirse;

1. Ana Kraliçe yani Elizabeth, her öğlen saat tam tamına 12.30'da cin tonik içmesi ile tanınmaktadır.

2. Kral I. George, Almanya'dan İngiltere'ye geldiği zaman tek kelime İngilizce konuşamıyordu.

3. İngiltere Kralı VIII. Henry’nin ikinci karısı Anne Boleyn’in bir elinde ve bir ayağında altı parmak vardı. Kadın elindeki parmak fazlalığını gizlemek için yaşamı boyunca özel eldivenler takmıştı.

4.Anglo-Sakson tarihinde Jane adı verilen tüm kraliçeler ya öldürülmüş ya hapse atılmış ya delirmiş ya genç yaşında ölmüş, ya da en azından tahtını kaybetmiştir. Son birkaç yüzyıldır hiçbir prensese Jane adının verilmediğini söylemeye gerek var mı?

5. Bugün Birleşik Krallık'ın kraliçesi olan, Kraliçe II. Elizabeth, önümüzdeki sene büyük büyük dedesinin rekorunu kırarak 63 sene ile İngiltere tarihinde en uzun süre hüküm süren monark olarak tarihe geçecek.

6. Kral VII. Edward'ın, aralarında Winston Churchill’in annesi ve şu an Galler Prensi Charles’in eşi olan Cornwall Düşesi Camilla'nın büyük annesi Alice Kappel'in de bulunduğu birçok metresi vardı.

7. Kral III. George idrarının koyu mavi çıkmasına sebep olan Porphyria adında bir karaciğer hastalığı geçirdi. Bu hastalığın sonucunda uyandığında yalnızca 2 saat uyanık kalabiliyor, yabancı elçiliklere yazılar yazıyor ve sığır eti ağaçları yetiştirebilmek için toprağa et parçaları ekiyordu.


Eserde yukarıdaki örnekler gibi çoğu ilginç kral ve kraliçenin hayatı inceleniyor ve ömürleri boyunca yaptıkları tüm zalimlikler anlatılıyor. En çok okunan listelerine giren eseri herkesin okumasını şiddetle tavsiye ediyorum. 

https://prezi.com/pggrrkmqffzh/acmasz-krallar-ve-zalim-kraliceler/

1 yorum: