18 Şubat 2016 Perşembe

MERMİLERİN ÖTESİNDE

Beyond Bullets: A Photo Journal of Afghanistan
Rafal Gerszak ve Dawn Hunter
Ceyda Çağatay 9F 183

      Ödüllü, Polonyalı foto muhabir Rafal Gerszak, Afganistan’da Amerikan birlikleri ile saklanarak bir yıl geçirmiştir. Orada, Afganistan’a ve insanlarına karşı derin bir yakınlık geliştirmiştir. Etrafındaki devamlı süren tehlikeye rağmen fotoğraf çekmeyi bırakmamıştır. Duyarlılık ve anlayış ile ölümcül askeri saldırıları, kasvetli hastaneleri ve tıka basa dolu mülteci kampları paylaşmıştır. Aynı zamanda marketlerdeki ve sokaktaki canlı hayatı da yansıtmıştır.

      Kitabın ön sözünde Graeme Smith tarafından "Ding!" kelimesinin önemi anlatılmıştır. Bu kelimenin ne kadar zararsız, melodik olmadan söylenemediğinden bahsedilmiştir. Fakat, "Ding!"in ancak bir Kalaşnikof tüfeğinden ateşlenen bir merminin sesini andırdığı yazılmıştır. Bunlar Rafal Gerszak'ın aracını eğen silah atışını tanımlarken kullandığı sözcüklerdir.

      Kitabın 50. sayfaya kadar olan bölümünde savaştan anılar ve resimler vardır. 50. sayfadan sonra Gerszak'ın tekrar Afganistan, Kabil'e gidip günlük hayatı incelemesi vardır. Günlük hayattan ve hastanelerden resimler, Müslümanlık hakkında ve Afganistan'da yaşayan etnik gruplar hakkında bilgi vardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder