18 Şubat 2016 Perşembe

Çatal Kültürü Avrupa Mutfağı’nın Kısa Tarihi- Şişmanlar Güzeldi




Eski zamanlarda insanlara göre zeytinyağı kutsalmış. Kiliseye kabul, dinsel atamalar ve Katoliklerde ölümcül hastalara yağ sürme törenlerinde kutsal yağ olarak bir tek zeytinyağı kullanılmaktaymış. Fakat zeytinyağı üretmek zormuş. Zeytin ağaçları kiliselere ait arazilerde büyütülür ve ayinlerde kullanılması amaçlanırmış.
Toplanan zeytinler manastır yemekhanelerine taşınmış ve bu şekilde zeytin kültürünün yayılmasının Benedikten tarikatına atfedilmesine neden olmuştur. Bu sayede ise Benediktenler’in ilk teraslama yöntemini icat ettikleri varsayılmış. Yunan ve Kanarya adaları, daha Avrupalılar buralara varmadan önce ve Peru’nun da İspanyol fetihçilerin oralara ulaşmadan önce bu yöntemi kullandıkları bilinmektedir.
Güneydoğu Asya’da ise bu yöntem kullanılırken bir de setlerin pirinç yapımında su altında bırakılması yöntemi de kullanılmaya başlanmış. Bu sırada Benediktenler, köylülerin toprakla olan ilişkilerini düzenleyecek ve onları birer köle yapmamak için güvence sunan Doğu Roma İmparatoru Alessio’nun sözleşmesinin yayılmasında önemli bir rol oynamış.
Toscano’da 14. yy boyunca ortakçılık kavramı yaygınlaşmış. Zeytin yetiştirmek zorunlu bir hale getirilmiş. Bitkisel yağ Germen ülkelerine ve kentlerde tüketilmek üzere başka yerlere ihraç edilmeye başlanmıştır.
                16. yy itibariyle, bitkisel yağ üretimi ve yemeklerde tüketiminde bir artış yaşanmış. Kilise ve el lambalarının dışında, yün giysi ve sabun üretiminde de kullanılmaya başlanmış.
Yiyecekleri bitkisel yağda kızartma yöntemi Akdeniz’de sınırlı bir yöntemmiş. Kıyıdan uzaklaşmaya başlandığında bu domuz yağına dönüyordu. Hayvansal yağ aralarında en yaygınıymış.
                Tereyağı ise en son sırada bulunan yağ türüydü. Kolaylıkla üretilebilirken nakliye etmesi neredeyse imkansızmış. Tereyağı uzun bir süre zenginlerin ulaşabildiği bir ürün olarak kaldımış.
Yağlı olan her şey iyi kabul edilirmiş. Bu yüzden de şişmanların güzel olduğu düşünülürmüş. Köylüler zayıf, soylular ise şişman, sağlıklı, güçlü kabul edilirmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder