10 Şubat 2016 Çarşamba

Antik Roma'da Yaşamak

Roma’nın Bizler İçin Yaptıkları  
Roma, Orta Doğu’nun büyük bir kısmına, Avrupa’ya ve Kuzey Afrika’ya birleşmiş bir sosyal, hukuki ve idari bir sistem sağladı. Bunun yanında günümüzde konuşulan Avrupa dillerinin kökeni olan bir dil sağladı. Romalılar, zamanı ve takvimi sayısallaştırdılar. Avrupa’ya yol düzeni, beton köprüler, posta sistemi, ısıtma ve anıtsal sivil binalar sağladı.
Aile ve Evlilik
Romalı ailelerde karı ile koca arasında Yunan ailelerine göre çok daha büyük ve güçlü bir bağ vardır. Roma’da aile, sosyetenin yapıtaşıdır.
Roma’daki her ailenin bir paterfamilia’sı  bulunur. Bu kişi evdeki önemli kararları veren kişidir. Bir Roma ailesi, paterfamilia olan kişinin karısı, çocukları, kardeşinin karıları ve çocukları, herhangi evlenmemiş kız kardeşi, teyzesi, babaannesi ve anneannesi, sahip oldukları her şey ve kölelerden oluşmaktadır.
Evlenmek
Evlilikler, genellikle aileler arasında ticari, sosyal ve siyasi nedenlerle yapılır. Evlenecek kişilerin birbirini sevip sevmediği pek fazla önemsenmez.
Boşanmak
Eski Roma’da boşanmak pek sık görülen bir olay değildi ve sadece erkeğin isteğyle yapılabilirdi. Cumhuriyet’in sonlarına doğru boşanmalar aristokratlar(soylular) arasında daha sık görülmeye başlandı.
Roma’da Çocukların Yeri
Ergenlik döneminde evlendirilen kızlar, çocuklarının olmasından korkarlardı ve bunun da geçerli bir nedeni vardı. Roma’da doğum sırasında annenin hayatını kaybetme oranı çok yüksekti(her üç anneden birisi ölüyordu). Çoğu ebeveyn çocuklarının bir sürü çocuğu olsun istemelerine rağmen bir veya iki çocukla yetinmekteydiler. Eğer bir ailenin erkek çocuğu olmazsa o ailenin erkek çocuk evlat edinmesi gerekiyordu.
Bebeğe İsim Verilmesi
Bir bebeğin ismi normalde üç kısımdan oluşur. Praenomen(verilen ad), nomen(soyad) ve cognomen(takma ad). Kız çocuklara genelde cognomen verilmez, onun yerine anne veya babalarınınkini alırlar.
Eğitim

Çocuklar Ciddi bir eğitim alacak kadar büyümeden önce evdeki köle veya annesi tarafından eğitilir.
Zengin ve Orta Sınıfın Eğitimi
Üst sınıflarda hem erkekler, hem de kızlar okula gider ancak bir erkek ve bir kız aynı okula gidemez. Kızların eğitimi genelde 12 yaşına kadar sürer çünkü bu sıralarda evlenmesi beklenir. Bir kız sadece nasıl iyi bir eş ve anne olabileceğini öğrenir.
İkinci eğitim
11 yaşlarında iken bazı erkekler grammaticus’a(lise) gider. Burada filozofi, tarih, coğrafya, matematik, müzik ve astonomi öğrenirler. Romalılar Yunanların bilgisine saygı duydukları için Yunanca öğrenmek de lise hayatlarının önemli bir kısmıdır.
Sesini Çıkar ya da Önemsenme
Politikacı veya avukat olmak isteyen herhangi birisi insanların önünde konuşabilmeli, yoksa asla istediklerini alamazlar. 
Roma Kitapları ve Edebiyatı
İyi eğitim görmüş olan Romalarılar, kitap okumayı severlerdi. Çoğu şehirde yayımcılar ve zengin bireylere özel yer ayıran kitapçılar vardı.
Roma’nın Ünlü Yazarları
Romalı yazarlar tarihi kitapları, şiirleri, oyunları, askeri kitapları ve anı yazıları ile meşhurdular. Juluis Ceaser’ın  Commentaries adlı kitabı, Sivil Savaşlar hakkında anı yazılarıdır. Quintus Horatius Flaccus Roma’nın en iyi şairidir. Titus Livius tarih kitabı yazan ilk Romalı olarak bilinmektedir.
İlaçlar, Hastalık ve Ölüm
Roma’nın çoğu tıbbi bilgisi Yunanlardan gelmişti. Romalılar hasta bir insanı iyileştirmesi için tanrılarına inanmaktadırlar.
Cenaze, Gömme ve Ölü Yakma
Cenaze gününde ölünün bedeni tabuta koyulur ve ölünün eskiden yaşadığı evin sakinleri tabutu Forum’a taşırlardı. Forum’da genellikle en büyük oğul tarafından konuşma yapılır. Bunlardan sonra tabut gömülmek üzere mezara götürülür. Geleneksel kanunları nedeniyle mezar, pomerium’un(kutsal bir sınır) dışında olmalı.
Devlet Hastanesi
En zengin Romalıların özel doktorları var. Orta sınıftakiler hastayı doktora götürebilecek kadar paraya sahipler ancak alt sınıfın böyle bir seçimi yoktu. Bu nedenle Roma’da bazı doktorlar, hastadan para almadan onları tedavi edeceklerdi ve bunun karşılığında vergi ödemeyeceklerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder