16 Şubat 2016 Salı

BEYOND COURAGE- DOREEN RAPPAPORT

BEYOND COURAGE- DOREEN RAPPAPORT

Beyond Courage isimli kitap, Almanya’da Hitler’in yükselişini, onu iktidara getiren koşulları ve kesimleri verilere dayalı olarak ve belli bir tarih sıralamasına göre ele alırken; diğer yandan soykırıma tanıklık etmiş yahudilerin gerçek hikayelerinden oluşmaktadır. Hikaye anlatım kısmının, tamamıyla Yahudi perspektifinden yansıtıldığı dikkati çekmektedir.
Yahudi Soykırımı ise, Almanya’da Nazi Dönemi’nde 6 milyon yahudinin sistemli şekilde öldürüldükleri katliama verilen isimdir. Yahudilerin yanısıra, Sinti, Roman, Yenişler, çingeneler, Yehova’nın şahitleri, entellektüeller, savaş tutsakları, eşcinseller, Lehler ve Slavlar da bu korkunç soykırımın kurbanları olmuşlardır. Peki bu insanların da yahudilerin yanında katledilmesinin sebebi neydi? Bilindiği üzere Hitler, o dönemde ‘üstün bir Alman ırkı’ yaratma felsefesiyle ilerlemekteydi; bu insanları da tıpkı yahudiler gibi ‘yaşamaya hakkı olmayan alt sınıf’ olarak gördü ve katletti.          
Sonralarda, Versay Antlaşması’nın imzalanmasıyla Almanya’daki ekonomik sıkıntılar daha da arttı, yoksulluk baş kaldırmaktaydı. Alsac ve Saar Bölgeleri Fransa’ya; deniz aşırı bölgeleri ise İngiltere, Fransa, ABD, Belçika ve Japonya’ya bıraktı, bunun yanısıra savaş tazminatı vereceğini de kabul etti. Bu sırada Weimer Anayasası çıktı ve demokratik düzene geçildi. Bu anayasada insanın onur ve haysiyetinin korunması, kişi/ifade özgürlüğü ve ayrımcılık yasağı gibi maddeler yer almaktaydı. Ancak 1924’te Versay Antlaşması’nın yok edilmesiyle Nazi Partisi ilk kez parlamentoya girdi, 30 Ocak 1933’de Adolf Hitler Başbakan oldu. Bunun yanısıra Hitler, komünistlere karşı sert tedbirler aldı ve mecliste komünist ve sosyal demokratların bulunmadığı sırada diktatörlüğünü aldı, bu da demek oluyordu ki artık ‘demokrasi’, ‘eşitlik’, ‘özgürlük’ gibi kavramlar var olmayacaktı…
Hitler, üstün bir Alman ırkı yaratma düşüncesi ile savaştan sonra yoksullukla ve iç sıkıntılarıyla mücadele etmeye çalışan halka toprak vaat etti, Alman generallerin daha yüksek konuma geçmesini sağladı, küçük dükkanlar büyük iş merkezlerine dönüştürüldü… Bu sayede de, Hitler’e en büyük destek iş çevrelerinden geliyordu. Son derece kurnaz bir iş birliği içindelerdi. Bu sayede Nazi ileri gelenleri büyük şirketlerde söz sahibi olurlarken, iktidar da Nazi Partisi’ne verildi. Hitler Dönemi’nde toplumun refah düzeyi arttı.
Hitler, hedeflerine ulaşmanın en uygun yolunun doğudaki toprakları ele geçirerek ve esasında tüm Avrupa’ya sahip olarak elde edeceği inancındayı ve bu inançla 1 Eylül 1939’da Polonya’ya saldırarak 2.Dünya Savaşı’nın başlamasına yol açtı. Savaşa İngiltere, Fransa, Sovyet Rusya, ABD ve Çin müttefik devletler olarak; Almanya, İtalya ve Japonya da mihver devletler olarak katılmıştır. Sovyetler Birliği ve Polonya’nın Berlin’I ele geçirmesiyle Almanya koşulsuz teslim olmak zorunda kalmıştır ve bu vesileyle de Avrupa’da savaş sona ermiştir.
Beyond Courage isimli kitapta, soykırım ve Yahudi direnişi tanıklarının birbirinden ilginç hikayeleri ve konuyla ilgili bilgilere yer verilmektedir.

            “Gri ve soğuk bir 10 Kasım sabahı, Ernst her zamanki gibi trenle okuluna gider. Ancak, sınıf arkadaşlarını ve öğretmenini göremez çünkü öğretmeni tutuklanmıştır. Öğretmeni bir süre sonra serbest bırakılır ve okula döner; ancak, öğrencilerine artık okula gelmemeleri gerektiğini söyler çünkü Almanya artık yahudiler için güvenli bir yer olmaktan çıkmıştır. Bu sırada, bir arkadaşı Ernst’e sinagogların bombalanmaya başlandığını söyler. Ernst, eve dönüş yolunda, üç gün önce Bar Mitzvah’sının yapıldığı sinagogun da bombalanarak yıkıldığını, bu sırada da kutsal kitapların yakıldığını görür. Aynı günlerde, Hitler’in askerleri Yahudilerin evlerini bombalar, dükkanlarını yağmalar, insanları katlederler. İki gün boyunca devam eden bu korkunç zulüm işte “Kırık Cam Gecesi” diye adlandırılan zulümdür… Bir yıl sonra, Almanya Polonya’ya saldırır ve 2.Dünya Savaşı başlar. Nisan 1941’de Ernst, o zamana göre nispeten daha şanslı biri olarak, Siemens Fabrikası’nda işçi olarak çalışmaya başlar, ailesi ise direct ölüm kampına gönderilir. 6 ay sonra, Yahudi olmadığına dair sahte bir kimlik çıkartır ve karısı Margot ile beraber, savaş boyunca yeraltında bir sığınakta gizlenir. Onlarla beraber 144 Yahudi, Naziler’i desteklemeyen iyi kalpli Almanlar tarafından bakılırlar ve böylece hayatta kalmayı başarırlar.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder