18 Şubat 2016 Perşembe

Orta Doğu'nun Yedi Harikası(Ziggurat ve Persepolis) - Alp Mürşit

Orta Doğu'nun

Yedi Harikası

Sömestr ödevi olarak sectiğim kitap Michael Woods ve Mary Woods tarafından yazılmış "Orta Doğu'nun Yedi Harikası"dı. Kitap yedi tane harikadan bahsediyordu ve ben iclerinden Ur'daki Ziggurat'ı ve Persepolis'i sectim.

Ur'daki Ziggurat Mezapotamya'da yaşamış olan ilk sivilizasyon olan Sümerler tarafından yapılmıştır. Ur'un yöneticisi Shulgi Ur'daki en büyük zigguratı, dünya ve cennet arasında bir bağ kurduğuna inanarak yaptırmıştı. Bu ziggurat neredeyse 6 katlı bir apartman kadardı, yani 20 metre. Ayrıca Shulgi bu tapınağı,sümerlerde inanıldığına göre ay tanrıcası Nanna adına yaptı.

Persepolis, Pers Imparatorluğu’nun iki başkentindne biriydi. Persepolis zaten perscede “Persler’in Şehri” olarak geciyordu. Milattan önce 518’de Darius şehri kurmaya başladı. Persepolis’in onlar icin zenginlik ve lüks bir yaşam sembolü olmasını istiyordu, fakat şehrin tamamlanmasını göremeden öldü. Persepolisi yapmak neredeyse 100 yıl sürdü.

Şehrin ortası bir teras olarak tasarlanmıştı ve neredeyse 5 futbol sahası uzunluğundaydı. Efsanelere göre şehirdeki binalar görkemli heykeller ve mücheverler ile dolu fakat günümüzde bir harabeden başka birşey yok. Bunun nedeni ise Büyük Iskender’in orayı yıkmasıdır.

-Alp Mürşit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder