21 Şubat 2016 Pazar

ANCIENT EGYPT



ANCIENT EGYPT

http://www.amazon.com/Ancient-Egypt-Understanding-World-History/dp/1601521529
            Kitap ve yazarı hakkında bilgi: Ancient Egypt adlı kitap Stuart A. Kallen tarafından yazılmıştır ve “Understanding World History” serisine aittir. Adından da anlaşılacağı üzere Eski Mısır Medeniyet'i hakkındandır, medeniyetle ilgili genel bilgiler verir. Stuart A. Kallen çocuklar ve gençler için yazılmış 150'den fazla kurgusal olmayan kitabın yazarıdır. Özellikle de Kızılderililer ve Amerikan tarihi ile ilgili kapsamlı yazılar yazmıştır.

Benim kitabım Eski Mısır hakkındaydı. Ben de kitapta bu medeniyetle ilgili anlatılan konulardan en çok ilgimi çekenleri paylaşmak istiyorum. Öncelikle tabii ki mumyalama sürecinden bahsedeceğim. Eski krallık döneminde mumyalama tekniği sadece firavun, firavunun ailesi ve soylu kesime uygulanıyordu. Ancak daha sonra halka da uygulanmaya başlandı. Mumyalamanın bütün bölümleri özenle düzenlenen dini ritüeller gerektirirdi, bu yüzden de bütün süreç yaklaşık 70 gün sürerdi. Sürecin ilk adımında beyin, akciğerler, karaciğer, bağırsaklar, mide ve diğer iç organlar çıkarılıp beyin dışında ismini saydığım organlar canopic jar (örtülü kavanoz) adı verilen kaplara konulurdu. Vücut kurutulmak için natron adı verilen tuzla kaplanırdı ve yaklaşık 40 gün bekletilirdi. Sonra da keten kumaşla sarılırdı ve mumya mezara götürülürdü. Mısırlılar ölümden sonraki yaşama çok önem verdikleri için mezara ölen kişinin daha sonraki hayatında ihtiyaç duyabileceği günlük eşyalar ve mücevher, altın gibi değerli maddeler koyuyorlardı.

canopic jars
Canopic Jars
http://www.historyforkids.net/canopic-jars.html
Mumyalamayı gösteren örnek resim
http://www.history.sciencesource.com/blog/2014/8/18/prehistoric-mummification

Şimdi de Gize Piramitlerinin en büyüğü olan Khufu Piramidinden (diğer adları: Keops Piramidi ya da Büyük Piramit) bahsedeceğim. 146.6 metre uzunluğundadır. Temelindeki karenin her bir kenarı ise 230.4 metredir. Yapıldığı günden 440 asır sonraya kadar en uzun yapıydı. Mısırlılar piramidi inşa etmek için yaklaşık 2 milyon taş taşıdılar. Ortalama bir taş 2 tondu fakat en büyük taşlar 60 tona kadar çıkıyordu. Bazı taşların 804 km uzaktan taşındığını da belirtmek isterim. Ayrıca bu dönemde taşları taşıyacak kamyon gibi araçların bulunmadığı da aklınızda bulunsun lütfen. Piramitlerin zaten firavun mezarları olduğunu biliyorsunuz bu yüzden de bir önceki paragrafta bahsettiğim mumyalar, günlük eşyalar ve mücevherler piramitlere yerleştirilirdi. Keops Piramidinin içinde firavunun iki eşi için de odalar bulunur. 

Gize Piramitleri (En büyüğü Keops Piramiti)
               http://www.planetware.com/tourist-attractions-/pyramids-of-giza-egy-giza-giza.htm


            Son olarak da Nil Nehri’nden bahsedeceğim. Nil Nehri’nin önemi Mısır için büyüktür çünkü Mısır’ın yaşam kaynağı bu nehirdi. Hatta Herodot Mısır’ın Nil’in hediyesi olduğunu söylemiştir. Nil’in her hareketi çok önemliydi. Yüksekliğinin 5 inç değişmesi sellere veya kuraklığa yol açabilirdi. Durum da böyle olunca Mısırlılar Nil’in hareketlerini hesaplamak için 4 işlemi geliştirdiler ve rakamlar için sembol icat ettiler. Ayrıca Mısırlıların astronomi, ilaç, sanat ve felsefe açısından da büyük katkıları olmuştur. 

Antik Mısır zamanında Nil'deki hayatı gösteren örnek resim
http://egyptiansyear4.weebly.com/the-uses-of-the-river-nile.html

Zeynep Nur Hürriyet
9-D 109



2 yorum:

  1. Zeynep seni tebrik ediyorum Çalışman çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  2. Zeynep seni tebrik ediyorum Çalışman çok güzel olmuş

    YanıtlaSil