18 Şubat 2016 Perşembe




                                                       ENTELEKTÜELİN KİTABI

David S. Kidder ve Noah D. Oppenheim’in kaleme aldığı “Entelektüelin Kutsal Kitabı” adlı kitapta dünyanın en unutulmaz kahramnları hakkında kısa bilgiler veriyor. Ben iki karakter üzerinde durucam. Bu kahramanlardan birincisi William Shakespeare.

Shakespeare İngiliz Edebiyat tarihi için çok önemli olan bir insandır. İngilizce’nin en büyük şairi olarak kabul edilir. Otuz sekiz oyunun tamamı klasik eserler arasına girmiştir. Shakespeare için birçok söylem vardır örneğin tek bir kişinin İngiliz edebiyatında böyle bir etki yaratabileceğinden şüphe edenler onun gerçek olup olmadığını tartışmaktadır. Shakespeare on sekiz yaşında Anne Hathaway ile evlenmiştir. Benim Shakesperare’in romanları arasnındaki en beğendiğim Machbet ve Hamlet. Günümüzde ise Shakesperare dili diye bir şey vardır. Bunun nedeni günümüzdeki kitaplarının hepsi nerdeyse çeviridir ve kelimeleri sadeleşmiştir. Çünkü Sheaksperare’in romanları kellime bakmından oldukça zengindir. Bu kitaptaki kahramanlardan anlatıcağım bir diğeri Brütüs.
Brütüs Romalı bir senatördür. Julius Sezar’ı öldürmek için yapılan komplonun arasında yer almaktadır. Mart ayının 15’inde Brütüs ve komplocu arkadaşları Sezar’ı senatonun merdivenlerinde bıçaklayarak öldürürler. Bu olay tarihin en meşhur cinayetlerinden biri olur. Bu olay bugünde söylenen Sezar’ın meşhur sözü olan: “Sende mi Brütüs?” sözlerine neden olmuştur.Başta Sezara karşı mücadele etmiştir. Sonra Sezar onu affetmiştir ve onu Roma vilayeti olan Gaul’un valisi olarak atadı. William Shakespeare oyununda Brütüs’ün Sezar suikastine gönülsüz bir şekilde katıldığını ileri sürer. 

Asya Özveren


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder