14 Şubat 2016 Pazar

Marco Polo Çin'e Yolculuk Fatih Ülker 9-B


Marco Polo 1254’te Venedik’te doğduğu zaman Venedik göz kamaştıran bir şehirdi. Sudan yükselen adeta sihirli bir krallıktı. 100 bin kişilik bir nüfusa sahipti. Batı Avrupa’nın en büyük, yoğun ve, zengin şehirlerinden biriydi. Venedik biribirine yakınca konumlanan 118 adadan oluşur. İtalya’nın kuzeydoğusunda yer alır. Venedik’ten geçen bir seyyah şöyle demiştir: “Burada yaşayanların hepsi tüccar”.

Genç bir çocuğun gemilerin ve tüccarların Venedik limanına gelmesini izleyerek büyümesini nasıl olduğunu biz sadece hayal edebiliriz. Gençken okula gitmedi. Venedik’te okul yoktu. Anne ve babalar eğitim için özel öğretmenler kiralarlardı. Okumayı 5-6 yaşlarında öğrenirlerdi. Bir öğrenci defterinde matematik, tüccarlık, takvim ve astrologi ile ilgili bilgiler bulunurdu. Venedik’te çocukluk festivallere katılmak demektir.Venedikliler şehirlerini çok severdiler, eleştiri onları etkilemezdi, ama farkında değildiler ki 10 bin kilometre ötede şu an Çin adında biryer vardı, burası onlarınkinden daha büyük ve görekemli şehirlere sahipti. Çin’deki bu şehirlerin ekonomisi hızla yükselmektedir. Çin’de yaşayanlar ejderha,canavar ve tek boynuzlu at gibi efsanelere inanırlardı. Çin’de altın ve gümüş yerine kağıda yapılmış baskılar kullanılırdı.

Marco kardeşleri Asya’ya gittikten üç yıl sonra Marco 17 yaşındaydı. Bir yolculuk için yeterince büyümüştü. 1271 yazında Venedik’ten yola çıktılar. Marco Polo önce Kudüse yelken açtı. Oradan Ayaz’a sonra Suriye’den Pers krallığına doğru yollarına devam ettiler. Pers krallığından sonra Afganistan’a oradan Kaşgar dağlarına gitti. Kaşgar dağlarından Çin’e doğru yol aldı. Çin’de Xianyang sonra Yunnan da bulundu.Oradan Doğu Çin denizi kıyısına geldi. Kıyıdan ilerleyerek Quanzhou ya geldi. Quan-zhou’dan yelken açarak Vietnam’a geldi, Vietnam’dan Sumatra’ya oradan Hindistan’ın kıyısına geldi. Hindistan’ın kıyısından yola devam etti. Arap denizini aşarak Pers boğazına geldi. Pers’den Suriye’ye döndü, sonra Ayaz’a geri geldi, Akdeniz’den devam ederek Venedik’e geri döndü.

Marco Polo’nun büyük Kağan’la buluşması 1275’de gerçekleşti. Kağan 59 Marco Polo 21 yaşındaydı. Kubai Kağan Polo’ları hoşgörüyle karşıladı. Polo’lar Çin’e tüccarlık için değil diplomatlık için gelmişlerdir. Polo’lar ve papa Çin’de hristiyanlığı arttırmak, barış kurmak ve ticareti yaygınlaştırmak istemektirdirler. Polo Kubai’nin Song imparatoru ile olan uzun savaş-larını bitirmekle övünür. Polo’lar mancınık yapmayı biliyorlardı ve bunu Çinliler öğrettiler. Marco Polo bir müddet Kağan’a hizmet etti.Marco Polo Kağan’a ve onun söylediklerini duyanlara Çin’e gelirken gördüklerini anlatır. Etraftakiler:”Eğer bu genç erkeliğe ulaşana kadar yaşarsa kendini doğru karar ve değerli bir insan olarak kanıtlayacaktır

Marco Polo’nun kitabının başı kitabı Geno’da yazdığını söylüyor. Bu sebeple kitabını Geno ve Venedik arasında yaşanan savaşta hapishanede yazdığı söylenenilebilir. Polo’nun söylediklerini hapishanede Pisan’nın Rustichello yazmıştır. Polo hapishanede bir mahkumdan daha çok bir ünlüye dönüşmüştür. Polo kitabını bitirimce arkadaş ve akrabalarına okuttu. Birkaç önemli  Venedikli insana da okuttuktan sonra halk arasında hızla yayıldı kitabı.

Marco Polo’nun kitabı o öldükten sonra bile insanların ilgisini çekmeye devam etti. Kitabın eğitim ve eğlence yönü dışında Polo’nun kitabı tarih’de bir etkide bulunmuştur. Etkisi Avrupalıların Mongol imparatoru ile yapılan takaslarıda yazılan her belgeden daha etkili olmuştur. Polo’nun kitabı birçok dile çevrilmiştir, ama orjinnal Fransızca yazılan günümüze kadar kurtulmamıştır 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder