10 Şubat 2016 Çarşamba

Leonardo Da Vinci

LEONARDO DA VINCI
Barbara O'Connor


Kısaca Barbara O'Connor hakkında;

Birçok romanın bulunmasının yanında aynı zamanda birçok biyografi kitabıda bulunmaktadır. Bu kitabı yazarkende başka biyografi kitaplarından yararlanmış ve araştırmalar yapmıştır.

Yazarın Notu :
Leonardo dünyanın en önemli sanatçılarından biri olarak bilinir.  Bilim dalında yaptığı çalışmalar, buluşları ve geriye bıraktığı birçok eserleriyle dünya tarihini etkilemiş bir insandır. Ancak kendi kişisel yaşamı ve kişiliği hakkında bilinen çok az şey vardır.  Geriye bıraktığı resimleri, notları, buluşları, mektup ve defterlerinden kendi kişiliğine ait bir şey bulmak çok zordur. Tarihteki ilk biyografisi ölümünden elli yıl sonra yazılmıştır ve birçok yanlış içermektedir.

1-A Country Boy:

Leonardo da Vinci 1400’lü yılların ortasında İtalya’da amcasıyla birlikte yaşıyordu. Ailesi uzun yıllar “da Vinci” kasabasında yaşadığı için bu soyadı almışlardır. Büyük babasının adı Antonio’dur. Büyük annesi ise Monna Lucia. Leonardo’nun yaşamına dair tek kesin şey doğum tarihidir. 15 Nisan 1452 at 10.30’da doğmuştur. Leonardo’nun annesi Caterina ve babası Ser Piero evli olmadıkları halde Leonardoyu dünyaya getirmişlerdir. Yani Leonardo illegal bir şekilde dünyaya gelmiştir. Sonradan Leonardo’nun babası başka bir kadınla evlenmiştir. Leonardo’nun illegal bir şekilde doğumu, ilk okula gidememesine neden olmuştur.  Ona eğitimini büyükannesi ve büyükbabası vermiştir. Leonardo büyüyüp genç bir çocuk olduğunda Vinci kasabasından Florence şehrine geçmiştir. Ve geçtiği sıralarda rönesans ile birlikte bilim, sanat, kültür ve insanların düşünceleriyle birlikte her şey değişmiştir. Leonardo için Florence sanki başka bir evren gibi olmuştur. Ama Leonardo illegal bir şekilde doğduğu için Üniversiteye girememektedir. Ancak bir ustanın yanında çırak olarak çalışarak ayakkabı, eşya veya resim gibi dallarda ilerleyebilirdi. Bu varlıklı ailenin çocuğu Leonardo için tek çözüm yoluydu. Bunun üzerine babası Piero, Leonardoyu alıp şehrin en meşhur sanatçısı Verrocchio’ ya götürür.  Leonardo onun çırağı olarak resme başlar ve kısa süre sonra yeteneği ortaya çıkar. 1465-1467 yılları arasında Leonardo sanatçının stüdyosuna taşınır ve hayatı bu noktadan itibaren tamamen değişir.

2- An Artist’s Apprentice:

Leonardo’nun günleri uzun ve yoğun geçmekteydi.  Önceleri çırak olarak çalışan Leonardo stüdyoda ev işi yaparak geçiriyordu günlerini. Ama zamanla hayvan kılından fırça yapmaya, üzümden boya ve suluboya yapmaya başlamıştı.  Rönesanstan önce sanatçıların yaptıkları eserler düz ve gerçekçi olmayan eserlerdi.  Daha çok eserlerine dini bir anlam katmaya çalışıyorlardı.  Ancak Leonardo’nun bottega’ya gelmesiyle birlikte sanat daha gerçekçi olmaya başladı. Verrocchio çıraklarına perspektif denen tekniği öğretti ve bunu yaparken matematik ve geometri kullanmayı öğretti.  Leonarda üniversiteye girememişti ama buradaki öğretmeninden çok iyi bir eğitim görüyordu. O dönemde ki bütün çıraklar patron ne isterse ona yönelik çalışıyorlardı.  Yağlı boya çok yaygın bir yöntem değildi ancak Leonardo başkalarına bağlı kalmak istemiyordu.  Yağlı boyaya yöneldi ve kendi istediğini yapmaya başladı.  Harika bir hocası vardı ki buna müsade etti. Bazen şehirdeki başka sanatçıları ve atölyeleri ziyaret eder ve sanatçılarla sohbet ederdi. Her şeyden etkileniyordu. Altı yıl sonra eğitimini tamamladı ve usta oldu. Sonra ressamlar derneğine usta lakabıyla katıldı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder