27 Şubat 2016 Cumartesi

Sinem Tuncel
Tarih
9B 180
25/02/16

TÜRK TARİHİNDE KADIN VE SAVAŞ KİTABININ ÖZETİ

    Hava Selçuk tarafından kaleme alınan Türk Tarihinde Kadın ve Savaş kitabı altı bölüme ayrılmıştır. Sadece Türk kadınları değil başka milletlerin kadınları da ele alınmıştır. XX. Yüzyıla kadar geçen tarihi süreç içerisinde en çok kadının mücadeledeki kahramanlıkları, yeri ve önemi konu alınmıştır. Bu kitabın ikinci bölümü incelenecektir. Yani, Türkler başta olmak üzere diğer millet ve devletlerdeki kadınların da üzerinde durulacaktır.
    Kadınların toplumdaki yeri efsanelerde ve destanlarda daima bir şeref, ahlak, namus, fedakarlık ve iffetin sembolüdür. Günümüzde her ne kadar kadın erkek eşitliği üzerine çalışmalar bulunsa da durum pek de farklı değildir. Ama bundan yıllar öncesine bakılırsa ortada büyük bir fark söz konusudur. Bu kitapta birçok uygarlıktaki kadının toplumdaki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. Bu konuda verilebilecek en iyi örnek kadınların Milli Mücadele’deki kahramanlıklarıdır. Vatan uğruna her şeyi göze alıp savaşmışlardır ve en önemlisi de kendilerini erkeklerden ayrı gayrı görmemiştirler. Vatanın sadece erkeğin değil, aynı zamanda kadının da olduğunu verdikleri emek ile kanıtlamıştırlar. Bunların yanı sıra başka devletlerde kadın sadece hane işleriyle uğraşan, siyasi işlere karışmayan ve her türlü hak ve özgürlüğünün kısıtlanmasına razı olan bireyler olmuşlardır. İngiltere’de kadınların İncil’e el sürmesi dahi yasaktı. Bir başka örnek ise Çin’de kadınlar insan bile sayılmıyorlardı.
     Türk tarihinin diğer milletlerin tarihinden çok farklı olduğu bu kitapta gözler önüne serilmiştir. Farklı coğrafyalarda birden çok devlet kurmuşlardır. Bu kitapta bahsedilen coğrafyalarda kahramanlıkları dillere destan olmuş kadınlar (hatunlar) incelenmiştir. Eşini tutsaklıktan kurtarmak isteyen kadın, kendisiyle evlenmek isteyen kişinin kendisinden daha iyi bir savaşçı olmasını isteyen kadın, düşmana esir düşmemek için ölümüne mücadele eden kadın bu dünyadaki en değerli kahraman olduğu vurgulanmıştır. Netice olarak Türk kadını, iyi bir anne, savaşçı, iyi bir eş ve yeri geldiğinde silahını kuşanan ve ok atan vatanını düşmanlardan ve evlatlarından korumak için savaşacak koca yürekli kahramanlardır.












Kaynakça:

Selçuk, Hava. “Türk Tarihinde Kadın ve Savaş”. Çizgi Kitabevi yayınları. Konya.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder