- Tarihi
- Coğrafyası
- Ekonomisi
- Şehirleri
- İnsanları ve Kültürü
- Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'nde Yeri,
konularından bahsetmektedir.
Kıbrıs tarih boyunca çok çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. M.Ö. 8000'li yıllardan kalma insan kalıntıları dahi adada bulunmaktadır. Bu insanlar zamanla Kıbrıs'a yerleşmeye başlamışlardır. Zamanla çeşitli madenlerin bulunması ile adadaki aletler ve yaşam ilerlemiştir. M.Ö. 3000 yılında Mısır, Suriye, Asur gibi uygarlıkların adaya gelmesi ile ticaret başlamıştır. Kıbrıs ilerleyen yıllarda sırasıyla Hitit, Mısır, Fenike, Asur, Pers, Roma, Bizans uygarlıkları altında yaşamıştır. 1191 yılında Aslankalpli Richard adayı ele geçirmiş ancak 1192 yılında adayı Tapınak Şövalyeleri'ne satmıştır. 1192 yılında ada tekrar satılmış; bu seferki alıcı ise Guy de Lusignan'dır. O ve soyu 1489'da ada Venedikliler tarafından ele geçirilinceye adayı kontrol etmiştir. Ada 15 Eylül 1570 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu altına girmiştir. 1878'de ise ada Birleşik Kırallık'a kiralanmıştır. 1960 yılında Kıbrıs bağımsızlığını kazanmış ve Yunan kesiminden adaya bir başkan atanmıştır. Baskı ve eziyet altında yaşayan Türkler ise 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Harekatı ile bağımsızlıklarını kazanmış ve KKTC'yi kurmuşlardır. Günümüzde adanın çoğunluğu Rum, azınlığı Türk nüfusundan oluşmaktadır. Adada ayrıca 2. Dünya Savaşı'ndan kalma ABD ve İngiltere üsleri halen çalışmaktadır.
Kıbrıs, coğrafya olarak dağlarla kaplı bir bölgedir. Dağların yanı sıra adanın çoğunluğunda da ormanlar bulunmaktadır. Adanın kıyı kesimlerinde ise kumlarla kaplı sahiller bulunmaktadır. Adanın yaklaşık boyutu ise 9300 km karedir. Kıbrıs adasının en yakın komşusu ise Türkiye'dir.
Kıbrıs'ta ekonomi genel olarak ticaret ve turizme bağlıdır. Adanın şehirlerinin bir kısmında bulunan limanlar ticaret için önemli olup mal alış-verişini sağlamaktadır. Turizm ise adanın bir başka önemli ekonomik faaliyetidir. Adanın geniş bir tarihi olmasının yanı sıra güzel ve uzun kumsalları da turistlerin ilgilerini çekmektedir.
Adanın güney kısmında dört şehir bulunmaktadır ve bunlar; Limasol, Baf, Larnaka ve Lefkoşa'dır. Bu dört şehrin yanı sıra adanın kırsal kesimlerinde de köyler halinde yerleşim yerleri bulunmaktadır. Lefkoşa adanın iki devletinin de başkenti olup ortadan ikiye ayrılmıştır. Kuzey tarafı KKTC'ye aitken güney tarafı GKRY'ne aittir. Şehrin ortasında 100 metrelik bir tarafsız alan vardır.
Bu kitabı genel anlamda beğenmemin yanı sıra bazı yerlerinden dolayı rahatsız olmaktayım. Kitap her ne kadar Kıbrıs tarihi ve Kıbrıs'ın geneli hakkında bilgi verse de Türk tarafının yaşadığı zorluklar ve sıkıntılar çıkartılmış, onun yerine adada gerçekleştirdiğimiz her hareketi işgal niteliğinde göstermiştir. Bu kitabı, Avrupa ülkelerinin KKTC'ye bakış açısını anlamanız için okumanızı tavsiye ediyorum.
Mert, yazın güzel olmuş tebrik ediyorum.
YanıtlaSilMert, yazın güzel olmuş tebrik ediyorum.
YanıtlaSil